Waar ben je naar op zoek?

Vernieuwde hercertificering vanaf 2025

In 2020 is het Niveaumetingstelsel in werking getreden, waarbij de educatie veel meer op de individuele makelaar was gericht, teneinde de persoonlijke kennis en kunde op peil te houden. Inmiddels zijn de eerste vijf jaar verstreken, wat voor ons aanleiding is geweest om te evalueren en het stelsel kritisch onder de loep te nemen. Dit heeft geresulteerd in een vereenvoudiging van het stelsel, waarbij het uitgangspunt ongewijzigd is gebleven: het borgen van de (actuele) kennis en kunde van de individuele makelaar.

Wat is er gewijzigd?

Hieronder de wijzigingen op een rijtje:

  • De Niveaumeting Theorie (Basis + Specialisatie) dient in jaar 1 (1x per 5 jaar) te worden afgelegd.
  • Bij onvoldoende score van de Niveaumeting Theorie zal een vrijblijvend studieadvies (VSA) worden gegeven. Het bindend studieadvies (BSA) komt te vervallen. De uitkomst van de Niveaumeting Theorie zal overigens worden gebruikt voor het vaststellen van de actualiteiten.
  • Ieder jaar dient een cursusdag met een verplicht onderwerp (6 verplichte punten) te worden gevolgd en een facultatieve cursusdag (6 facultatieve punten). De Actualiteitentoets kan als alternatief voor een verplichte en facultatieve dag worden afgelegd. Voor de facultatieve cursusdag kan een keuze worden gemaakt uit een groter aanbod, waardoor de lesstof beter zal aansluiten bij de dagelijkse praktijk van iedere makelaar.
  • De Niveaumeting Vakvaardigheden komt vanaf 2026 in zijn geheel te vervallen. Uiteraard kunnen de praktische vaardigheden uit het makelaarsvak wel aan de orde komen in de facultatieve cursussen.
  • Het volgen van een cursus mag 1 jaar worden uitgesteld, waarbij de verplichting voor het volgende jaar natuurlijk wel blijft bestaan. Daarnaast kan een overschot van maximaal 6 verplichte en 6 facultatieve punten worden meegenomen naar het volgende jaar, waardoor ook vooruit kan worden gewerkt.
  • Voor wat betreft het cursusaanbod zal er een goede afstemming en uitwisseling met NRVT plaatsvinden, en andersom.

Hoe ziet overgangsjaar 2025 eruit?

In 2025 zal de overgang naar het vereenvoudigde stelsel plaatsvinden. De overgangsregeling in het kort uitgelegd:

  • ben jij in 2020 met het huidige Niveaumetingstelsel gestart (startdatum nieuwe certificaat: 1-1-2025), dan dien je in 2025 de Niveaumeting Theorie af te leggen én een verplichte cursusdag;
  • ben jij in 2021 met het huidige Niveaumetingstelsel gestart (startdatum nieuwe certificaat: 1-1-2026), dan heb je in 2025 geen verplichting, mits je de Niveaumeting Vakvaardigheden hebt afgelegd;
  • ben jij in 2022 met het huidige Niveaumetingstelsel gestart (startdatum nieuwe certificaat: 1-1-2027), dan leg je in 2024 óf 2025 de Niveaumeting Vakvaardigheden af door middel van 2 digitale toetsen bij SVMNIVO, óf 2 BSA-cursussen bij de reguliere opleiders, óf een combinatie hiervan;
  • ben jij in 2023 of 2024 met het huidige Niveaumetingstelsel gestart (startdatum nieuwe certificaat: 1-1-2028 of 1-1-2029), dan volg je in 2025 je Bindend Studieadvies van je Niveaumeting Theorie op, echter met een andere invulling: bij 1 BSA volg je een verplichte óf een facultatieve cursusdag 2025, bij 2-4 BSA’s volg je een verplichte én een facultatieve cursusdag 2025. Heb je geen BSA, dan heb je in 2025 ook geen verplichting.
  • vanaf 2026 geldt het vernieuwde hercertificeringstelsel voor iedere makelaar.

Op deze manier hebben we getracht het hercertificeringstelsel inhoudelijk een meerwaarde te geven, waarbij de borging van individuele kennis en kunde, eenvoud en efficiëntie centraal staan. In overleg met de brancheorganisaties is hiermee in ieder geval draagvlak voor het nieuwe stelsel gecreëerd.

Mocht je vragen hebben, mail dan gerust naar info@vastgoedcert.nl. We helpen je graag.